Projects

Welcome to SCAG

Scandinavian CW Activity Group

Hej Telegrafivänner


Resultaten för Straight Key Day på Midsommardagen 2024 klara!


Så här skriver Mats SM6TPJ om denna omgång av SKD:


"Kul som alltid att nyttja den gamla fina formen av kommunikation , dvs CW.


Även om min utrustning får ses som mestadels gammal: efter min gamla Swedish Key så kommer katten bland hermelinerna, en Icom IC7300.


Oavsett gammal eller ny utrustning, SKD handlar ju om att handstilen ska vara vacker och det var den från alla jag hade kontakt med så att sätta betyg blev som vanligt det svåraste momentet!


73 de SM6TPJ, Mats"


Klicka här för att ta dig vidare till all information eller scrolla ner till avsnittet SKD.


                    ----------------------- 0 --------------------------


Scandinavian CW Activity Group SCAG’s årsmöte genomfört


Du hittar protokoll och annan info här                                     ---------- 0 ------------


Glöm inte SCAG klubbafton den 18 juli!


En aktivitet den tredje torsdagen i varje månad mellan klockan 20.00-21.30 svensk tid på 80m. Frekvens mellan 3530 - 3545 kHz.


Syftet med aktiviteten är att SCAG medlemmar kan träffas på bandet för att knyta nya eller återknyta gamla kontakter, i trivsamt tempo och givetvisutan krav på QSO av en viss längd. Vi pratas vid och utbyter förutom vanlig info även våra SCAG medlemsnummer.


Med fördel kan medlemslistan på hemsidan http://scag.se/ skrivas ut och användas för att efter hand markera vilka klubbmedlemmar man haft kontakt med. Ingen tävling, bara ett sätt att inspirera till nya kontakter.


Kommande klubbkvällar på bandet enligt följande:


 18 juli, 15 augusti, 19 september, 17 oktober, 21 november, 19 december


                                                     ------ 0 ------                             Viktig info till medlemmar


Vår kassör Kåre SM5GRD påminner om att ni anger er epost-adress vid inbetalning av medlemsavgift. Ni som redan betalt och kanske kommer ihåg att ni inte angav epost-adress kan med fördel skicka ett mail till Kåre så för han in det i medlemslistan. Då missar ni heller inga informationsutskick från styrelsen.                                                  ---------- 0 -----------


 I samband med firandet av SCAG 50-års jubileum 2024 så har specialsignalen SC50AG att aktiverats på banden under februari månad. SCAG bildades år 1974.

 

Det blev sammanlagt drygt 1800 QSO med stationer i 62 olika länder. Alla kortvågsband förutom 60m aktiverades. QSL via byrån och LotW kommer att skickas ut.  Kort sagt, en mycket fin marknadsföring av vår stolta förening som verkar för bevarandet av telegrafi på banden!                                  --------- 0 --------


                            SC50AG Special callsign!


We were using the special call SC50AG to celebrate the 50 year anniversary for the Scandinavian CW Activity Group - SCAG.


Active only in February 2024. All stations worked will receive a QSL-card via bureau and a confirmation via LotW.


SCAG was started in 1974 with a mission to promote and preserve the use of telegraphy - CW - on our ham bands. This mission still remains as the main focus of the club. Maybe more so in these days when you don't have to master telegraphy to become a radio amateur.


However, over the decades we still see a steady interest in preserving the use of telegraphy on our ham bands and in recent years also an increasing interest to learn the morse code.


SCAG is the proud sponsor of Swedish club activities related to learning morse code or other activities related to our mission to promote and preserve the use of telegraphy on our ham bands.


SCAG arranges Straight Key Day twice a year, on New Years Day in January and on Midsummers Day at the end of June.                                                  ------ 0 -----

Glöm inte SCAG’s klubbfrekvenser på 3537 KHz och 7037 KHz.Varmt välkomna till de olika aktiviteterna önskar styrelsen i SCAG. 


SCAG är nu medlem av det världsomspännande International CW Council - ICWC


SCAG är nu en del av den internationella sammanslutningen ICWC som arbetar för att bevara och utveckla av telegrafi.


Så här skriver ICWC på sin hemsida:


"Our Mission:

The International CW Council (ICWC) comprised of representatives from CW clubs world-wide, promotes and aids in the retention and growth of International Morse Code as a mode of communication between amateur radio operators."


Läs mer om ICWC genom att klicka på länken i vänsterspalten.


SMHSC Webbsida

Färska bullar kan avlyssnas och laddas ner

SKD Resultat


SKD Nyårsdagen 2021


SM7FBJ 4,84

SM7BUA 4,74

SM0CUH 4,64

SM5OCK 4,64

SM6LZQ 4,57

SM2CEW 4,56 SM6NZA 4,53

SM5CJW 4,40

SM6EVE 4,39

SM0AIG 4,39 sen logg

SM0FDL 4,37

SM6CVT 4,35

SM4EDK 4,18

SM0OY 4,10

SM0TAE 3,84

SM6PVB 3,74

SM6KRO 3,60 sen logg

SM7FDO 3,59

SM7DDR 3,48

SA0BFW 3,20

DJ6UX för få betyg

DJ7RS för få betyg

OK1SA för få betyg

OZ8SO för få betyg

SM0CVI för få betyg

SM1DVV för få betyg

SM2EKA för få betyg

SM3FQK för få betyg

SM4LWY för få betyg

SM4MWB för få betyg

SM4NSS för få betyg

SM4SEF för få betyg

SM6DQO för få betyg

SM6VVT för få betygSKD Nyårsdagen 2021


Comments from the logs in their original language.


DJ7RS
My rig: Old FT277, 60 Watt out, my Key: Junker for now 58 years.
Best wishes for 2021 and stay safe.
73, Matthias (Mike)
----

OK1SA
I used ICOM IC-7000, LW 21m, my LOC is JN69XP. Very nice activity. In the evening very strong QRM.
73, Bob
----

SMØCUH
Tack för alla kontakter. Fick lite mjölksyra i armen men det skyller vi på för lite träning och det var svårt att få igång det hvilsamma gunget i handleden. Denna gång valde jag min förgyllda "Lennart Pettersson & Co, Hoversberg, Sweden". Men nästa gång blir det nog Junker som ger ett mer rytmiskt gung i handled och pekfinger.73 Ola
----

SMØTAE
Jag kom inte igång förrän efter lunch denna gråmulna nyårsdag. Körde med min TS-940, G5RV och handpump från handelsflottan, som renoverats av Olle/SMØGOO (SK). Jag önskar alla ett Gott Nytt Radio-år!
73 de Robert
----

SM2CEW
Blev lite blandad körning eftersom FOC hade sin Bug Day samma dag. Men några fina SKD-QSO blev det i loggen. CW forever!
73 Peter
----

SM4LWY
Tyvärr fick jag avbryta nyårets SKD då jag (trots att jag nu är pensionär) fick rycka ut och arbeta. Hann köra två qso innan jag fick avbryta, och när jag kom hem igen framåt 18 så var det bara tyskar på bandet så jag fick ge upp. Nu får vi se framåt mot midsommaromgången, och då hoppas jag att risken för att få åka ut och sopa snö i igensnöade paraboler i fjällen är minimal.
73 de Bosse
----

SM4MWB
Det blev bara två qso för mig som inte är så bra på CW men jag tycker att mina motstationer ändock förtjänar sina högsta betyg.
mvh / Mats
----

SM4NSS
Det är ganska länge sedan jag deltog i SKD. Körde på 80m, bra conds och ingen större trängsel. Det var en trevlig upplevelse.
73/Tony
----

SM4SEF
Rig. R-4A + T-4XB, nyckel av okänd tillverkning, men W3DZZ-antennen gjorde jag själv för 32 år sedan.73/Bosse
----

SM6CVT
Kom inte igång förrän ca 9:45 UTC. Provade 7 Mc, men mest tyskar som körde Contest där, så det blev bara QSO på 80 meter. Fick dåliga rapporter från SM5/SMØ, så tydligen var condsen inte gynnsamma åt det hållet. Norrut och söderut fina signaler. Kanske lite dålig aktivitet. Borde finnas fler hams som har en handpump i schacket. SMØCUH föreslog en call frekvens på 7 MHz, vilket skulle underlätta att hitta SKD-deltagare. Bra förslag tycker jag!
73 och Gott Nytt År de Frank
----

SM6EVE
Det blev bara 12 QSO eftersom tösens 25-årsdag firades från kl. 15.00. Jag gick in på 80 igen vid 20.00 men då fanns ingen där, förstås. Det finns mycket fina handpumpare i stugorna, det förstod jag igår. Synd att dom inte är så aktiva resten av året. Men, vem vet, coronan har ju färt med sej ett ökat intresse för hemmaaktiviteter och uteliv och andra, traditionella nöjen. Kanske vår hobby och handpumpande i synnerhet får ett uppsving också. Tiden lär utvisa.
Tips: Handpumpsträff dagligen 3.530 09.30 SNT initierad av SM6DQO, SM6CVT. Ibland är vi 5 deltagare.
73 Bernt (ex OA4IU och ELØBC/MM)
----

SM6LZQ
Jag hörde flera andra duktiga SKD-stationer, men fick inte tillfälle att ropa in på dem. Lyssnade efter SKD-stationer och gjorde sporadiska CQ SKD-rop på 40 och 30 meter, men fick inget napp. Lika trevligt som vanligt!
73 de Thorbjörn
----

SM6NZA
Fick bara QSO på 80m i år tyvärr. Condx för mig var dåliga på kvällen men tyckte det var bra fart på förmiddag även om DX saknades. Men det var kul med några nya signaler med handpump i år och flera gamla kända är också kul att träffa såklart. Vad jag minns var det första YL-QSO för mig på SKD (SM6KRO). 77! och kul med lite olika stilar och tycker man i årets upplaga av nyårs SKD kan läsa ut i QSO en tendens till ökat intresse för handpump. CW och handpump förenar oss fortfarande helt klart.
73 Stefan
----

SM7DDR
Det blev ej så många denna gången.
Med vänlig hälsning, Jan
----

SM7FBJ:
Så många fina handstilar precis som vanligt. Den här gången hade jag lite hjälp med SK6AG's SDR i Svenljunga när signalerna blev för svaga pga att brusnivån ligger på S-9 trots boende i villa område. Nyckel den här gången var försvarets modell liknande the Swedish key av Lennart Pettersson monterad på en tjock/tung stålplatta med gummifötter för att kunna hanteras med bara en hand utan att den dansade runt.
En god fortsättning på det nya året önskar
Bjarne
----

SM7FDO
En ganska kort logg, då jag lyckades missa ett antal. Har inte tränat på länge så räknar inte med att hamna i toppskiktet, snarare tvärtom! :-)
73 Lasse
----


.-.-.